Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Vig Orsolya indította 12 éve
Sziasztok!
Egyszer, nemolyan régen leírta nekem valaki hogyan kell készíteni a fondantot. Én meg ügyesen elkevertem valahova, nem találom. Kérném, aki tudja írja le nekem megint. Arra emlékszem, hogy sokáig eláll a hűtőben és hogy ha színeset szeretnék, akkor ételfestékkel kell színezni. Köszönöm szépen a segítséget:
Orsi
Hozzászólások eddig: 14
vegh gaborne üzente 11 éve
ez egy másik recept, mind a kettő nagyon jó
FONDAN 1946-ból:
Hozzávalók:
90 dkg cukor
1 kávéskanál ecet, vagy citromlé
3 dl víz.
Elkészítés:
Az összetevőket felforraljuk, összemossuk.
Összemosás: Egy csészébe hideg vizet teszünk, és az ebbe mártogatott ecsettel forrás közben lemossuk az edény oldalára rakódott cukorkristályokat. 3-4 alkalommal ismételjük. A tetején megjelenő habot ecsettel leszedjük. Addig forraljuk, míg "golyósra" nem főztük, és a főzetben nem marad szemcse.
Golyóra főzés-jelentése, hogy puha golyókat lehet formálni a főzetből. Ezt mintavétellel ellenőrizhetjük.
Ellenőrzés: egy edénybe hideg vizet teszünk, a fakanál nyelét belemártjuk a vízbe,a cukorfőzetbe, majd ismét a vízbe. A kanál nyelére tapadt, lehűlt cukormintát ujjunkkal leszedjük, és ha puha golyót tudunk belőle formázni, akkor levesszük a tűzről. Ha a cukor nyálkás, cukrot, ha törik, pattog, akkor vizet teszünk hozzá.
Ha levettük a tűzről, a tetejét hideg vízbe mártott kézzel spricceljük meg. Állni hagyjuk, amíg langyosra hűl. Ekkor egy fakanállal kevergetjük, amíg egészen kifehéredik, majd egészen megdermed (kemény lesz). Nedves ruhával letakarva állni hagyjuk, kb. 1/2 óra múlva újra megpuhul.
Ilyen állapotban alkalmas sütemények, torták áthúzására úgy, hogy a szükséges mennyiséget edénybe tesszük,és állandó keveréssel langyosra melegítjük. Tetszés szerinti színre ételfestékkel, csokoládéval, kakaóporral, sűrített kávéval stb. színezhetjük. Ha melegítésnél pici tojásfehérjét teszünk hozzá, fényesebb lesz a bevonat. Ajánlatos a süteményt, tortát áthúzás előtt forró, hígított lekvárral megkenni,így egy szigetelő réteget adunk a tésztának, és nem lesz matt a fondant.
A fondant hetekig tárolható, nem romlik, de vizes ruhával takarjuk le, hogy a teteje ne száradjon ki.
Ez a fondant hasonlóan is használható, mint a marcipán. Nyújtani és formázni is lehet, de a melegre felpuhul. (forrás: hoxa.hu)
vegh gaborne üzente 11 éve
fondan
Fondant készítéséhez a következő hozzávalók szükségesek:
-6 evk. víz, -1 evk. zselatin por színtelen,-2 evk.akác- méz,-1 evk igazi-. vaj,1 kg. porcukor
A porcukrot szitáljuk át ,és osszuk ketté,vízzel a zselatint olvasszuk meg és adjuk hozzá a mézet,a rámát főzzük olvadásig össze. A fél adag porcukorba mélyedést csinálunk és beleöntjük a közepébe a porcukornak. fakanállak kevergessük és lassan adjuk hozzá a többi porcukrot is. Egy idő után már gyúrni kell és addig gyúrjuk míg jól formálható nem ragacsos masszát kapunk. A fehér masszát folpackba tekerjük és nejlonba is becsomagoljuk. Fontos hogy felhasználásig 6- órát szobahőmérsékleten pihentessük. Ha megtörtént : -gyúrjuk át,és különböző színű fondant készíthetünk.
A fondant étel festékkel színezzük,gél,por én folyékonnyal készítettem, még pedig úgy ,hogy a fondant-ra locsoltam és összegyúrtam vele.
Torta bevonásához,virágok,figurák,tárgyak készítésére alkalmas,ha mandula aromát adunk
hozzá akkor az íze hasonlít a marcipánéhoz
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Vig Orsolya üzente 11 éve
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
gondolom az attól függ milyen figurákat raksz fel. Én a rózsákat virágokat beleültetem a torta krémjéből nyomott kis pöttybe vagy a habba.
Vannak akik vízzel ragasztják oda, vagy tojásfehérjével, vagy vannak drótos virágok, azokat beleszúrják.
A youtuben keress rá videókra, beírod a keresőbe torta díszités és ezernyi videót fogsz látni!
Vig Orsolya üzente 11 éve
Jóestét mindenkinek Lenne még egy kérdésem. A fondantos tortára a fondant figurákat is ezzel a vajkrémmel tudom rögzíteni? Köszönöm! Orsi
Vig Orsolya üzente 12 éve
Köszönöm szépen a sok segítséget, nagyon aranyosak vagytok. Már le is jegyzeteltem az írottakat. Húú nagyon izgulok, hogy milyen lesz. :))) Szülinap előtt mindenképpen jövök mutogatni:)), de lehet előtte is, ha elakadok. :))) Orsi
Óvári Andrea üzente 12 éve
Kedves Orsi!
Én mindkét festéket használom. Ha az alapmasszát színezed, akkor a folyékony jobb. Ha a kész fondantborítást kell itt-ott színezned utólag (pl. arcpírt készítesz, vagy ha arany-ezüst csillogós szín kell), akkor meg jobb a porfesték. Kellemes próbálkozást!
Andi
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Kedves Orsi!
Nem bugyuták a kérdések, valahol el kell kezdeni, a vajkrém az sima kevés porcukorral kikavart vaj vagy ráma, amelyiket bírja a pénztárcánk...
A fondantot elkészíted egyik nap, másnap átgyúrod és színezheted kedved szerint, hűvös helyen sokáig eláll jól becsomagolva, de fagyaszthatod is.
Én még nem dolgoztam porfestékkel mert még nem is láttam, de azzal az olcsóval igen és nagyon is jó, kicsit utána kell pótolni a porcukrot, a legjobb nekem a Wilton, az gél, nagyon sűrű és nagyon jó a színe, de egy kis tégely 800 körül van.
A vajkrémmel azért kell lekenni mert különben kiszárad a fondant.
http://gyongyuszcukija.blogspot.hu/
Ezen a linken nézz szét, sokat tanulhatsz!
Vig Orsolya üzente 12 éve
Kedves Ménesi Mihályné!
Köszönöm szépen nagyon is használható, mait írtál. Lehetne még pár kérdésem?
A vajkrém receptet elkérhetem? Az ételfestéket bele lehet keverni a fondantba pár nappal a tortárahelyezés előtt?
A színezőt megtaláltam a boltban, van 100 Ft alatti több színnel, de valahol olvastam, hogy az nem túl jó. Azt írták, hogy a por a legjobb, de az nem volt.
Hú hát nem tudom mi lesz ebből a tortából. Nagyon izgulok:))
Bocsi a bugyuta kérdésekért:))
ÉS mégeygszer köszönöm a segítséget
Orsi
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás