Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Gundel diós és mákos beigli
Hozzávalók 4 - 4 beiglihez:
a tésztához:
1 kg liszt
40 dkg vaj (vagy margarin)
2 dkg élesztő
15 dkg porcukor
4 tojássárgája
2,5 dl tej
1 kk vaníliás cukor
1 reszelt citromhéj
a rudak megkenéséhez:
1 tojás sárgája és fehérje
mákos töltelékhez:
1/2 kg darált mák
15 dkg méz
5 dkg mazsola
1,5 dl tej
1 cs. vaníliáscukor
15 dkg kristálycukor
diós töltelékhez:
1/2 kg darált dió
15 dkg méz
5 dkg mazsola
1,5 dl tej
1 vaníliás cukor
15 dkg kristálycukor
1 kk őrölt fahéj
A vajat a liszttel elmorzsolom. Gyorsan dolgozok, nehogy a vaj túlságosan megolvadjon, majd a hozzávalókat is belegyúrom.
8 egyenlő részre osztom a tésztát és mindegyiket gömbbé formálva, nedves konyharuhával letakarva 1 órára a hűtőbe teszem pihentetni.
Ezalatt elkészítem a töltelékeket.
A megtisztított mazsolát vízben pihentetem, hogy megduzzadjon kicsit.
A tejhez hozzáadom a mézet, a vaníliás cukrot, és folyamatosan keverve felforralom. A lecsepegtetett mazsolát összekeverem a darált mákkal és a tejjel leforrázom. Ne adjuk egyszerre az egészet a mákhoz, nehogy a töltelék túl híg legyen. A töltelékből 8 gömböt formálok.
A diós tölteléket ugyanígy készítem el.
A tésztát ovális formára kinyújtom, a széleit picit felhajtom – így nem folyik ki sütésnél a töltelék – és vizes kézzel a tölteléket a tésztára simítom. Felhajtom, a széleit visszatömködöm. Először a tojás sárgájával, ha megszáradt, a fehérjével kenem meg. Ha megszáradt (ez utóbbitól lesz márványos és repedezett) villával megszurkálom, hogy a távozó gőz ne repessze meg a tésztát). Előmelegített sütőben (180-200 fok) kettesével megsütöm.
A tésztát és a tölteléket sorra kerülésükig a hűtőben tartom
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Sósrudacskák.
Káposztás pogácsa
Burgonyás-sajtos rúd
Gyümölcshab: