Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A karob.
A karobot Magyarországon nem túl régen ismerik, elsősorban a bio- és naturaboltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek. Sokan nem tudják mire használhatók, milyen előnyeik vannak. Röviden foglaljuk össze, mit kell tudni róluk.
TÖRTÉNETE, EREDETE
A karobot a szentjánoskenyérfa (Ceratonia L. ) terméséből állítják elő. A bibliai időkben a szentjánoskenyérfa nedvét édesítésre, és ezt a lét megerjesztve szeszes italok készítésére használták. Termését igen értékes, emberi és állati fogyasztásra alkalmas eledelnek tartották, és tartják a mai napig. A hüvelytermés a régmúltban elsősorban a szegények eledele volt. A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során.
A hüvelyben található szárított magok annyira egyformák, hogy az ókorban pénzként és (súly) mérőeszközként is szolgáltak. A maggal eleinte csak aranyat, később évszázadokon át drágaköveket is mértek (1 karát 0, 2 g). Ahány mag súlyának felelt meg a kő, annyi volt az értéke.
JELLEMZŐI
A szentjánoskenyérfa mediterrán vidéken őshonos, nagy területen termesztett, szép, mutatós növény. Igen lassan növekszik, és több száz évig terem. A hüvelyesek családjába tartozik. Tojásdad, párosan szárnyalt levelű, örökzöld fa.
Lapos, édeskés, feketés, 10-25 cm hosszú, 3-6 cm széles, 1-3 cm vastag, húsos, cukros hüvelytermését szárítva csemegeként fogyasztják. Fontos, hogy csak a szárítás folyamán válik fogyasztásra alkalmassá. Megőrölt magja karobporként (carobpor) és a magjából készített kivonat szentjánoskenyérlisztként kerül forgalomba.
ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE
A karobpor tápanyag-összetétele:
Energia: 222 kcal/100 g
Fehérje 5 g/100 g
Zsír 1 g/100 g
Szénhidrát 89 g/100 g
A karobpor színében és illatában kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmirostokban gazdag, antioxidáns hatású alapanyag. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. (A kakaóban viszont több a niacin, az E-vitamin, a vas, a cink és a foszfor. ) Előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és Na-szegény. Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek (cöliákliások), tejcukor- és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban (oszteoporózis), szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják. Vegetáriánus étrendet követők kedvelt alapanyaga, mert ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokészítményként kerül forgalomba.
FELHASZNÁLÁSA
A karobpor íze a kakaónál enyhébb, ezért ételkészítéshez annál valamivel többet (kb. másfélszeres mennyiséget) kell felhasználni belőle. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez.
A szentjánoskenyérlisztet igen magas pektintartalma miatt nemcsak ételek és gyümölcskészítmények sűrítésére, hanem csecsemőtápszerek készítéséhez is használják. Ez a tápszer elsősorban hányós "bukós" (refluxos) csecsemők számára ajánlott. A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható.
KAROBOS KEVERT SÜTEMÉNY
Hozzávalók 50 darabhoz:
4 db tojás
250 g porcukor
1 cs vaníliás cukor
150 g margarin
350 g finomliszt
150 g zabpehelyliszt
2 cs sütőpor
500 ml tej
50 g karobpor
100 g kókuszreszelék
Elkészítési módja:
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel elvegyített sütőporral, a tejjel, a karobporral és a kókuszreszelékkel, végül óvatosan hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt őzgerincformába öntjük, és közepesen meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.
KAROBKRÉM
Hozzávalók 10 személyre:
100 ml tej
3 db tojás
100 g kristálycukor
50 g karobpor
80 g pudingpor (tejszín ízű)
Elkészítési módja:
A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.
KAROBOS VANÍLIATURMIX
Hozzávalók: 10 személyre
2000 ml tej
100 g méz
50 g karobpor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
Elkészítési módja:
A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és behűtve kínáljuk. (Tálaláskor adagonként 1 gombóc vaníliafagylaltot is tehetünk hozzá. )
Veresné Bálint Márta
dietetikus
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Sósrudacskák.
Káposztás pogácsa
Burgonyás-sajtos rúd
Meggyes süti..