Sütemény: Burgonya használata süteményekben.

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Burgonya használata süteményekben.

 

 

Burgonyás patkók

 

8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk, fél csomag sütőporral, kevés sóval és 1-2 kanál liszttel lágy tésztává gyúrjuk. A tésztából körülbelül 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, melyeket patkó alakúra meghajlítva, lapos kanálon forró zsírba téve szép barnára sütünk. A patkókat még forrón 30 deka porcukor és 1 csomag vaníliás cukor keverékében meghempergetjük. Figyelem: Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyük próbára, mert némely burgonyafajta lágyít! Sütéskor csak nagyon forró olajat használjunk, mert különben a patkó kinyílik, a tészta eltörik!

Igen kiadós.

 

Burgonyás szelet

 

25 deka lisztet, 25 deka főtt áttört burgonyát 12 deka zsírral, 12 deka porcukorral, 1 egész tojással, 1 csomag sütőporral és fél csomag vaníliás cukorral összegyúrunk.

Felét a tepsi aljára egyenletesen szétnyomkodunk, kéznél lévő ízzel (lekvárral) 1/2 ujjnyi vastagon megkenjük, s a tészta másik részét ráhelyezve, villával megszurkáljuk. Forró sütőben sütjük. Sütés után négyzetes darabokra vágjuk, és vaníliás cukorral kevert porcukorral bőven beszórjuk. Olcsó, kiadós, kedvelt gyermek tészta.

 

Burgonyafánkok, mandulával

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 3 tojássárgája, 10 dkg mandula, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 teáskanál só, a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj.

 

Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, majd burgonyanyomón áttörjük. Eldolgozzuk a sóval, a liszttel, a tojássárgájákkal, és 5 dkg darált mandulával. Gyúródeszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, és hosszúkás téglalapformákat vágunk belőle. A zsemlemorzsába belekeverjük a megmaradt, darabosra vágott mandulát, majd a burgonyafánkokat bepanírozzuk (liszt, tojás, mandulás morzsa), és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Meghintjük fahéjas porcukorral.

 

Burgonyás linzer

 

Hozzávalók: 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.

 

Elkészítése: A zsírt a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt áttört burgonyát, a lisztet, a citromhéját, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük.

Ha elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal.

Figyelem: Vigyázzunk a burgonyával, mert némelyikfajta lágyabb tésztát ad!

 

Sajtos fillér

 

Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 20 dkg főtt áttört, burgonya, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 egész tojás, reszelt sajt, 2 dkg só.

 

Elkészítése: A zsírt kikeverjük a tojás sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, s lisztet és a sütőport. A kinyújtott tésztából egészen apró pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojás fehérjével megkenjük és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben közepes tűzön sütjük.

Figyelem: Ha közel rakjuk egymás mellé az apró kis pogácsákat, összesülnek!

 

Burgonyás csőröge

 

Hozzávalók: 30 dkg főtt burgonya, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, só, 2 dl tej, 70 dkg liszt, olaj a kisütéshez.

 

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát áttörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és annyi lisztet, hogy rétestészta keménységű legyen. Összedolgozzuk, késfoknyira kinyújtjuk. Derelyemetszővel ki- és bevágjuk, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Minél több az olaj, annál magasabb és könnyebb lesz. Édesen vagy sósan tálaljuk.

 

Diós töltelék

 

Tíz-tizenkét dkg héjában főtt, hámozott és melegen áttört burgonyát elkeverünk 10 dkg vajjal, 20 dkg porcukorral. Tíz dkg darált diót leforrázunk egy darabka vaníliával felfőzött 2 dl tejjel, a burgonyapéphez vegyítjük, egy kanál rummal ízesítjük, és habosra keverjük.

 

Hamis marcipán.

 

Hozzávalók: 10 dkg darált dió, egy evőkanál búzadara, kb. 15 dkg főtt burgonya, 10 dkg porcukor, két evőkanál rum, reszelt csokoládé

 

A búzadarát 1/2 dl vízben megfőzzük, néhány percig állni hagyjuk. A héjában főtt burgonyát melegen meghámozzuk, áttörjük, hozzákeverjük a diót, porcukrot, darát és a rumot. A masszából diónyi gombócokat formálunk és reszelt csokoládéban meghempergetjük.

 

Burgonyapogácsa.

 

Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 10 dkg margarin, 10 dkg főtt, áttört burgonya, 2 tojás, 2 dkg élesztő, mokkáskanálnyi só.

 

A lisztet a margarinnal meg a főtt, áttört burgonyával összegyúrjuk, megsózzuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és a tojássárgájákkal összedolgozzuk. Meleg helyen egy órát pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szúrunk ki belőle. Tetejüket késsel bevagdossuk, a tojásfehérjékkel megkenjük, és még 10 percig kelesztve a pogácsákat, a sütőben aranysárgára sütjük.

 

Burgonyapelyhes pogácsa.

 

Hozzávalók:  8 dkg burgonyapehely, 25 dkg margarin, 40 dkg liszt, 3 dkg füstölt szalonna, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, só.

A kenéshez 1 tojás.

 

A burgonyapelyhet a dobozban található előírás szerint megadott mennyiségű hideg vízbe áztatjuk, és ha megduzzadt, megsózzuk. A lisztet a margarinnal, a tojássárgájával, az összemorzsolt élesztővel és a már megduzzadt burgonyapehellyel rugalmas tésztává gyúrjuk. A hűtőszekrényben 1 óráig pihentetjük, majd lisztezett deszkán 3 cm vastagra nyújtjuk. Tojással megkenjük, és egymás után kétszer hajtogatjuk. Újabb 1 órás pihentetés után a tésztát ismét kinyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejüket a tojással megkenjük, az apróra vágott szalonnával megszórjuk, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon 20-25 percig sütjük. Nagyon könnyű pogácsa. Ha előző este összegyúrjuk, és csak másnap sütjük, még könnyebbek lesznek.

 

Burgonyatöltelék rétesbe (Móra Ferencné Szakácskönyve

1935-1948-ból)

 

Áttört burgonya 0.5 kg, tojás 4 db, vanília fél rúd, porcukor 20 dkg, mandula 10 dkg, vaníliás cukor 5 dkg.

A burgonyát megmossuk, héjában sütjük, megtisztítva áttörjük, hűlni hagyjuk. A tojássárgáját porcukorral, vaníliával habosra keverjük, közétesszük a burgonyát és a tojás habját, hámozott őrölt mandulát.

Forrón tálaljuk.

 

Burgonyás kifli.

 

50 dkg liszt, 20 dkg főtt áttört burgonyát, 15 dkg zsír, 20 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, egy kis rum. Jól összegyúrjuk, ha szükséges kevés tejet teszünk bele. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kifliket formázunk belőle. Lekvárral töltjük, zsírozott tepsibe világosra sütjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Burgonyatészta gyümölccsel.

 

2 dkg megfuttatott élesztő, 20 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 tojássárgája, 6 dkg cukor, csipet só, 4 db nyers reszelt burgonya, összegyúrjuk, letakarva langyos helyen kelni hagyjuk. Kinyújtjuk, zsírozott tepsibe terítjük, és félig megsütjük. Közben elkészítjük a gyümölcsöt: alma, körte, birsalma apró kockára vágjuk. A félig sült tésztára rászórjuk a gyümölcsöket, 10 dkg mazsolát és meghintjük cukorral, és tovább sütjük.

 

Formázott tárcsás keksz.

 

25 dkg zsír, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 50 dkg liszt, 20 dkg főtt áttört burgonya, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál rum, pici só, jól összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük. Húsdarálóra szerelhető 3 féle formában kitárcsázzuk, tetszőleges nagyságra vagdaljuk. Kikent tepsibe rakjuk, rózsaszínre sütjük. Forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk.

 

*******

 

 

 

Címkék: burgonya recept sütemény

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Háder Lajos üzente 11 éve

Nagyon fincsi receptek,

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nagyon jó receptek.Köszi.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Bizony mi is sokat sütünk ezekből,köszi!:)

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu