Sütemény: Néhány hasznos információ muffinsütéshez.

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Néhány hasznos információ muffinsütéshez.

 

 

 

 

Tippek-trükkök

 

network.hu

 

Tippek a sütéshez:

·           A sütőt mindig melegítsük elő.

·           Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt, különben a muffinok összeesnek.

·           Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel.

·           A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót, nem ragad rá a tészta.

·           Minden sütő másképpen süt, ezért sütési hőfokot és időt igazítsuk a saját sütőnkhöz.

 

Tippek a sütés utánra:

·           5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, ha ekkor a forma egy nedves ruhán pihen, könnyebben kijönnek a formából

·           a muffinok közvetlenül a sütés után a legfinomabbak, mikor még melegek

·           a még meleg muffinokat felezzük el, és kenjük meg vajjal

·           légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad.

 

Fagyasztás:

·           a frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jó

·           kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket

·           a nyers tészta is fagyasztható: a kész tésztát a formába töltjük, betesszük a fagyasztóba, mikor megfagyott, kiszedjük a fagyos, "nyers" muffinokat és így csomagoljuk zacskóba.

 

11 további tipp:

·           A sütés előtt mindig olvassuk át az egész receptet.

·           A formát még a kikenés előtt tegyük be rövid időre a mélyhűtőbe, így könnyebben kijönnek majd a muffinok.

·           A formát a következő adag sütése előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

·           Minden hozzávalót szobahőmérsékletűen adjunk a tésztához

·           A ragacsos szárított gyümölcsök feldarabolása egyszerűbb, ha azt felmelegített késsel végezzük.

·           A tojásfehérjét mindig zsírmentes edényben verjük fel. Lassan kezdjük el felverni, majd fokozzuk a sebességet. A tojáshabot mindig utoljára adjuk a tésztához.

·           Ha több formában sütünk egyszerre több emeleten a sütőben, figyeljünk a légkeverésre.

·           Mikor a tésztát a formákba töltjük, már ne kevergessük, egyszer csak óvatosan kanalazzuk át.

·           A vaj sokkal jobb a muffin sütéshez, mint a margarin, mert egyrészt jobb az íze, másrészt pedig növeli az eltarthatóságát.

·           Az égési sérüléseinket (a forró formától) hűtsük jégkockával. :-)

 


Amerikai módszerek muffin készítéshez:

1. Muffin módszer

 

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és egy mélyedést alakítunk a közepébe. A szintén összekevert folyékony hozzávalókat a mélyedésbe öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk, emelve. Nem keverjük, mert akkor ragasztó hatású lesz, a muffinok pedig olyan kemények lesznek, mint egy "jégkorong". A tésztát rögtön a jól kikent, vagy papírral bélelt formába töltjük, és mehet a sütőbe. A sütő hőmérséklete a muffinok nagyságától függ.

Mindenesetre a muffinokat nem kell 30 percnél tovább sütni, 190-205C-on.

 

A hozzávalók aránya, ha a liszt a 100%:

·           1000 g liszt = 100 %

·           300 g cukor = 30 %

·           60 g sütőpor = 6 %

·           10 g só = 1 %

·           200 g tojás = 20 %

·           800 g tej = 80 %

·           300 g vaj/zsiradék/olaj = 30 %

 

2. Keverős módszer.

 

A zsiradékot, cukrot, sót, ha szükséges, fűszereket és tejport a keverőgéppel habosra elkeverjük. Aztán egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és újra jól elkeverjük. Ha a tészta kicsapódna, mert a tojások túl hidegek, segíthet egy maroknyi liszt. Aztán hozzáadjuk a folyadékot (tej vagy víz), lazán hozzákeverjük ezt is. Az átszitált lisztet és sütőport hozzáadjuk, és szinte egyetlen mozdulattal a tésztához keverjük. A fölösleges, túl sok kevergetéstől sűrűvé válik a tészta.

 

A hozzávalók aránya ennél a módszernél:

·           1000 g liszt = 100 %

·           50 g sütőpor = 5 %

·           10 g só = 1 %

·           70 g tejpor = 7 %

·           300 g töltelék = 30 %

·           750 g folyadék = 70 %

 

A további hozzávalókat (pl. mazsola, dió, csoki, csípsz, gyümölcs, szárított gyümölcs.) a liszttel összekeverünk, és a liszttel adjuk a tésztához.

Ez megakadályozza, hogy a hozzávalók lesüllyedjenek, és ragacsossá váljanak.

Az arányok segítségével a szükséges muffin mennyiségnek megfelelő tésztamennyiséget tudjuk összeállítani, ha pl. "nagyüzemi" muffin gyártásba kezdünk.

 

Hogyan készül a legfinomabb muffin?

 

A jó muffinhoz szükségünk lesz egy speciális muffin sütőre: ez nem más, mint egy olyan tepsi, amelyben csészényi mélyedéseket alakítottak ki. Bár többféle méret is kapható belőle az üzletekben, akkor járunk a legjobban, ha a nagyobbat vesszük meg.

 

A papírkapszula vagy mignonpapír, amivel kibéleljük a sütőformát, nagyban megkönnyíti a munkánkat - ha a sütést nem is, a mosogatást mindenképpen. Ha nem tudunk beszerezni ilyen papírformákat (bár a legtöbb szupermarketben és háztartási boltban pár száz forintért lehet őket kapni), úgy is megoldhatjuk, hogy 10-12 centis kockákra felvágunk sima papírt, és ezzel béleljük ki a sütőformát.

 

Két keverőedény kell még a tökéletes süteményekhez, mert a muffinok készítésénél mindig külön kell összekeverni a "száraz" anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, fűszerek, zabpehely) és a "nedveseket" (tojás, olvasztott margarin, tej, joghurt, étolaj, citromlé). Ha a két keverék megvan, egyszerű laza mozdulatokkal kell a nedveshez hozzádolgozni a lisztes keveréket. Nem szabad teljesen simára kidolgozni a tésztáját, csak addig kell keverni, amíg látszik benne a lisztes keverék.

 

A muffint előmelegített sütőben süssük, és ne nyissuk ki a sütő ajtaját az első 15 percben, mert akkor összeesik a süteményünk. A formákat csak háromnegyed részig kell megtölteni, mert így sütéskor szépen felcsúcsosodnak a muffinok. A legtöbb muffin sütési ideje általában 20-25 perc. Akkor készült el, ha a teteje aranysárga, és ha megszúrjuk egy fogvájóval, nem ragad rá a tészta. Sütés után hagyjuk a formában 5 percig, majd vajjal megkenve melegen fogyasszuk.

 

A muffin elkészítésének nagy előnye, hogy gyermekünket is be lehet vonni az elkészítésébe - ha kimérjük a hozzávalókat, akár önállóan is nekilátnak.

 

 

A receptek többsége Amerikából származik - ők nem vesződnek a mérleggel, sokkal pontosabban és gyorsabban lehet "kipoharazni" a hozzávalókat.

Nevezzünk ki a poharaink közül 2,5 deciset mérőedénynek, és ezt használjuk.

 

Mennyiségek:

·           1 csésze búzaliszt nagyjából 14 dkg

·           1 csésze cukor, nagyjából 24 dkg

·           1 csésze barnacukor nagyjából 17,5 dkg

·           1 csésze dió/mogyoró (darált) nagyjából 12 dkg

·           1 csésze mandula nagyjából 12 dkg

·           1 csésze kakaó nagyjából 9 dkg

·           1 csésze mazsola nagyjából 17,5 dkg

·           1 csésze vaj/margarin nagyjából 22,7 dkg

·           1 csésze zabpehely nagyjából 11,5 dkg

·           1 csésze méz nagyjából 35 dkg

·           1 csésze zsemlemorzsa nagyjából 5 dkg

·           1 csésze szárított gyümölcs nagyjából 17,5 dkg

·           1 csésze kókuszreszelék nagyjából 7,5 dkg

 

Muffin alaprecept - sokféle gyümölcshöz / Egészségesebb lesz sütemény, ha az elkészítéséhez teljes kiőrlésű lisztet használunk. A búzalisztbe zab- vagy búzakorpát is keverhetünk, vagy fele arányban zabpehelyliszttel is dúsíthatjuk. Tegyünk egy tálba 1/2 pohárnyi (a pohár 2,5 dl) búzalisztet, 1/2 pohárnyi teljes kiőrlésű lisztet, fél teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát és csipet sót, és ezeket keverjük össze. Másik keverőtálba öntsünk 1 pohár natúr joghurtot, üssünk bele 1 tojást, öntsünk hozzá 3 evőkanál étolajat, és fél pohár barnacukrot. Ezt is keverjük jól össze, majd 1 pohárnyi bogyós, vagy másmilyen, kis darabokra összevágott gyümölcsöt is keverjünk bele.

Használhatunk hozzá: szedret, meggyet, málnát, ribizlit, áfonyát, őszibarackot, körtét, almát is. Kis adagokban fakanállal keverjük hozzá a joghurtos-gyümölcsös keverékhez a "száraz", lisztes keveréket. Töltsük háromnegyedig a sütőformát, előmelegített sütőben 170 fokon süssük 20-25 percig.

 

Vörösboros muffin.

 

Hozzávalók:

·           20 dkg margarin

·           20 dkg cukor

·           1 vaníliás cukor

·           4 tojás

·           1 teáskanál fahéj

·           1 teáskanál kakaó

·           10 dkg csokoládédarabka

·           25 dkg liszt

·           1 csomag sütőpor

·           1/8 l (1,25 dl) bor

 

Elkészítés:

A margarint és a cukrot habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a 4 tojást, a fahéjat, a kakaóport és a csokoládédarabkákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a félig kész tésztához adjuk, és a bort óvatosan hozzákeverjük. Sütőformába töltjük, és 180 fokon 20 percig sütjük. Figyeljünk a tészta adagolásánál, mert a duplájára dagad!

Megbolondíthatjátok, ha a tetejére 1 szem magozott meggyet tesztek!

 

Muffin (alaprecept)  

         

Hozzávalók (15 darabhoz):

·           2 dl mazsola

·           1 citrom reszelt héja

·           16 dkg sima liszt

·           12,5 dkg vaj, vagy margarin

·           12 dkg cukor

·           2 db tojás

·           1 kávéskanál sütőpor

·           mignonpapír

 

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mazsolát összekeverjük a reszelt citromhéjjal és egy kevés liszttel. A vajat, vagy margarint krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, és tovább keverjük. Beledolgozzuk a mazsolát, a lisztet és a sütőport. Ez az alaptészta. Ha dúsítani akarjuk, tehetünk bele gyümölcsdarabokat, pl.: meggyet, mákot, diót, csokoládéreszeléket, bármit, amit szeretünk. A megfelelő muffin formába töltjük és 10 - 15 percig sütjük.

Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom!

 

 

Címkék: muffin recept sütemény

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Hegedűs Ancika üzente 14 éve

...bocsánat: feltetted!!! - rosszul írtam!

Válasz

Hegedűs Ancika üzente 14 éve

Ákos! Nagyon jó hogy feletetted ezeket a muffinnal kapcsolatos tudnivalókat, mert én is, mint tapasztaltabb háziasszony szívesen olvasom az ilyeneket, hiszen mindig talál az ember új dolgokat, melyeket alkalmazni tud további sütkérezései kapcsán. Gondolom a fiatalabbaknak is jó "tananyag" lehet ez a néhány hasznos információ.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu