Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Néhány hasznos információ muffinsütéshez.
Tippek-trükkök
Tippek a sütéshez:
· A sütőt mindig melegítsük elő.
· Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt, különben a muffinok összeesnek.
· Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel.
· A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót, nem ragad rá a tészta.
· Minden sütő másképpen süt, ezért sütési hőfokot és időt igazítsuk a saját sütőnkhöz.
Tippek a sütés utánra:
· 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, ha ekkor a forma egy nedves ruhán pihen, könnyebben kijönnek a formából
· a muffinok közvetlenül a sütés után a legfinomabbak, mikor még melegek
· a még meleg muffinokat felezzük el, és kenjük meg vajjal
· légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad.
Fagyasztás:
· a frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jó
· kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket
· a nyers tészta is fagyasztható: a kész tésztát a formába töltjük, betesszük a fagyasztóba, mikor megfagyott, kiszedjük a fagyos, "nyers" muffinokat és így csomagoljuk zacskóba.
11 további tipp:
· A sütés előtt mindig olvassuk át az egész receptet.
· A formát még a kikenés előtt tegyük be rövid időre a mélyhűtőbe, így könnyebben kijönnek majd a muffinok.
· A formát a következő adag sütése előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
· Minden hozzávalót szobahőmérsékletűen adjunk a tésztához
· A ragacsos szárított gyümölcsök feldarabolása egyszerűbb, ha azt felmelegített késsel végezzük.
· A tojásfehérjét mindig zsírmentes edényben verjük fel. Lassan kezdjük el felverni, majd fokozzuk a sebességet. A tojáshabot mindig utoljára adjuk a tésztához.
· Ha több formában sütünk egyszerre több emeleten a sütőben, figyeljünk a légkeverésre.
· Mikor a tésztát a formákba töltjük, már ne kevergessük, egyszer csak óvatosan kanalazzuk át.
· A vaj sokkal jobb a muffin sütéshez, mint a margarin, mert egyrészt jobb az íze, másrészt pedig növeli az eltarthatóságát.
· Az égési sérüléseinket (a forró formától) hűtsük jégkockával. :-)
Amerikai módszerek muffin készítéshez:
1. Muffin módszer
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és egy mélyedést alakítunk a közepébe. A szintén összekevert folyékony hozzávalókat a mélyedésbe öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk, emelve. Nem keverjük, mert akkor ragasztó hatású lesz, a muffinok pedig olyan kemények lesznek, mint egy "jégkorong". A tésztát rögtön a jól kikent, vagy papírral bélelt formába töltjük, és mehet a sütőbe. A sütő hőmérséklete a muffinok nagyságától függ.
Mindenesetre a muffinokat nem kell 30 percnél tovább sütni, 190-205C-on.
A hozzávalók aránya, ha a liszt a 100%:
· 1000 g liszt = 100 %
· 300 g cukor = 30 %
· 60 g sütőpor = 6 %
· 10 g só = 1 %
· 200 g tojás = 20 %
· 800 g tej = 80 %
· 300 g vaj/zsiradék/olaj = 30 %
2. Keverős módszer.
A zsiradékot, cukrot, sót, ha szükséges, fűszereket és tejport a keverőgéppel habosra elkeverjük. Aztán egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és újra jól elkeverjük. Ha a tészta kicsapódna, mert a tojások túl hidegek, segíthet egy maroknyi liszt. Aztán hozzáadjuk a folyadékot (tej vagy víz), lazán hozzákeverjük ezt is. Az átszitált lisztet és sütőport hozzáadjuk, és szinte egyetlen mozdulattal a tésztához keverjük. A fölösleges, túl sok kevergetéstől sűrűvé válik a tészta.
A hozzávalók aránya ennél a módszernél:
· 1000 g liszt = 100 %
· 50 g sütőpor = 5 %
· 10 g só = 1 %
· 70 g tejpor = 7 %
· 300 g töltelék = 30 %
· 750 g folyadék = 70 %
A további hozzávalókat (pl. mazsola, dió, csoki, csípsz, gyümölcs, szárított gyümölcs.) a liszttel összekeverünk, és a liszttel adjuk a tésztához.
Ez megakadályozza, hogy a hozzávalók lesüllyedjenek, és ragacsossá váljanak.
Az arányok segítségével a szükséges muffin mennyiségnek megfelelő tésztamennyiséget tudjuk összeállítani, ha pl. "nagyüzemi" muffin gyártásba kezdünk.
Hogyan készül a legfinomabb muffin?
A jó muffinhoz szükségünk lesz egy speciális muffin sütőre: ez nem más, mint egy olyan tepsi, amelyben csészényi mélyedéseket alakítottak ki. Bár többféle méret is kapható belőle az üzletekben, akkor járunk a legjobban, ha a nagyobbat vesszük meg.
A papírkapszula vagy mignonpapír, amivel kibéleljük a sütőformát, nagyban megkönnyíti a munkánkat - ha a sütést nem is, a mosogatást mindenképpen. Ha nem tudunk beszerezni ilyen papírformákat (bár a legtöbb szupermarketben és háztartási boltban pár száz forintért lehet őket kapni), úgy is megoldhatjuk, hogy 10-12 centis kockákra felvágunk sima papírt, és ezzel béleljük ki a sütőformát.
Két keverőedény kell még a tökéletes süteményekhez, mert a muffinok készítésénél mindig külön kell összekeverni a "száraz" anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, fűszerek, zabpehely) és a "nedveseket" (tojás, olvasztott margarin, tej, joghurt, étolaj, citromlé). Ha a két keverék megvan, egyszerű laza mozdulatokkal kell a nedveshez hozzádolgozni a lisztes keveréket. Nem szabad teljesen simára kidolgozni a tésztáját, csak addig kell keverni, amíg látszik benne a lisztes keverék.
A muffint előmelegített sütőben süssük, és ne nyissuk ki a sütő ajtaját az első 15 percben, mert akkor összeesik a süteményünk. A formákat csak háromnegyed részig kell megtölteni, mert így sütéskor szépen felcsúcsosodnak a muffinok. A legtöbb muffin sütési ideje általában 20-25 perc. Akkor készült el, ha a teteje aranysárga, és ha megszúrjuk egy fogvájóval, nem ragad rá a tészta. Sütés után hagyjuk a formában 5 percig, majd vajjal megkenve melegen fogyasszuk.
A muffin elkészítésének nagy előnye, hogy gyermekünket is be lehet vonni az elkészítésébe - ha kimérjük a hozzávalókat, akár önállóan is nekilátnak.
A receptek többsége Amerikából származik - ők nem vesződnek a mérleggel, sokkal pontosabban és gyorsabban lehet "kipoharazni" a hozzávalókat.
Nevezzünk ki a poharaink közül 2,5 deciset mérőedénynek, és ezt használjuk.
Mennyiségek:
· 1 csésze búzaliszt nagyjából 14 dkg
· 1 csésze cukor, nagyjából 24 dkg
· 1 csésze barnacukor nagyjából 17,5 dkg
· 1 csésze dió/mogyoró (darált) nagyjából 12 dkg
· 1 csésze mandula nagyjából 12 dkg
· 1 csésze kakaó nagyjából 9 dkg
· 1 csésze mazsola nagyjából 17,5 dkg
· 1 csésze vaj/margarin nagyjából 22,7 dkg
· 1 csésze zabpehely nagyjából 11,5 dkg
· 1 csésze méz nagyjából 35 dkg
· 1 csésze zsemlemorzsa nagyjából 5 dkg
· 1 csésze szárított gyümölcs nagyjából 17,5 dkg
· 1 csésze kókuszreszelék nagyjából 7,5 dkg
Muffin alaprecept - sokféle gyümölcshöz / Egészségesebb lesz sütemény, ha az elkészítéséhez teljes kiőrlésű lisztet használunk. A búzalisztbe zab- vagy búzakorpát is keverhetünk, vagy fele arányban zabpehelyliszttel is dúsíthatjuk. Tegyünk egy tálba 1/2 pohárnyi (a pohár 2,5 dl) búzalisztet, 1/2 pohárnyi teljes kiőrlésű lisztet, fél teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát és csipet sót, és ezeket keverjük össze. Másik keverőtálba öntsünk 1 pohár natúr joghurtot, üssünk bele 1 tojást, öntsünk hozzá 3 evőkanál étolajat, és fél pohár barnacukrot. Ezt is keverjük jól össze, majd 1 pohárnyi bogyós, vagy másmilyen, kis darabokra összevágott gyümölcsöt is keverjünk bele.
Használhatunk hozzá: szedret, meggyet, málnát, ribizlit, áfonyát, őszibarackot, körtét, almát is. Kis adagokban fakanállal keverjük hozzá a joghurtos-gyümölcsös keverékhez a "száraz", lisztes keveréket. Töltsük háromnegyedig a sütőformát, előmelegített sütőben 170 fokon süssük 20-25 percig.
Vörösboros muffin.
Hozzávalók:
· 20 dkg margarin
· 20 dkg cukor
· 1 vaníliás cukor
· 4 tojás
· 1 teáskanál fahéj
· 1 teáskanál kakaó
· 10 dkg csokoládédarabka
· 25 dkg liszt
· 1 csomag sütőpor
· 1/8 l (1,25 dl) bor
Elkészítés:
A margarint és a cukrot habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a 4 tojást, a fahéjat, a kakaóport és a csokoládédarabkákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a félig kész tésztához adjuk, és a bort óvatosan hozzákeverjük. Sütőformába töltjük, és 180 fokon 20 percig sütjük. Figyeljünk a tészta adagolásánál, mert a duplájára dagad!
Megbolondíthatjátok, ha a tetejére 1 szem magozott meggyet tesztek!
Muffin (alaprecept)
Hozzávalók (15 darabhoz):
· 2 dl mazsola
· 1 citrom reszelt héja
· 16 dkg sima liszt
· 12,5 dkg vaj, vagy margarin
· 12 dkg cukor
· 2 db tojás
· 1 kávéskanál sütőpor
· mignonpapír
Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mazsolát összekeverjük a reszelt citromhéjjal és egy kevés liszttel. A vajat, vagy margarint krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, és tovább keverjük. Beledolgozzuk a mazsolát, a lisztet és a sütőport. Ez az alaptészta. Ha dúsítani akarjuk, tehetünk bele gyümölcsdarabokat, pl.: meggyet, mákot, diót, csokoládéreszeléket, bármit, amit szeretünk. A megfelelő muffin formába töltjük és 10 - 15 percig sütjük.
Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Sósrudacskák.
Káposztás pogácsa
Burgonyás-sajtos rúd
Meggyes süti..