Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ötvenöt éves a Rákóczi túrós receptje
Rákóczi János mesterszakács emléke előtt tisztelgés is lesz a szeptemberi dombóvári desszertünnep, ahol egy új hungarikumesélyes édességgel is megismerkedhet a közönség.
Desszertünnepet rendeznek a Rákóczi túrós kitalálója, Rákóczi János mesterszakács emlékére Dombóváron. A kétnapos szeptemberi eseményen a desszertek mellett a desszertborok is versenyeznek.
Idén 55 éve, hogy Rákóczi János (1987-1966) bemutatta a brüsszeli világkiállításon később legendássá vált túrós lepényét, amely nem sokkal később nevét viselve lett közismert a gasztronómiában – mondta Kriston Vízi József, a dombóvári Helytörténeti Múzeum igazgatója hétfőn az MTI-nek.
A Dombóvár melletti Felsőleperden született cukrász és mesterszakács emlékére szeptember 27-28-ra meghirdetett kétnapos fesztiválon országos desszertversenyt rendeznek, amelyen tehetséges diákok készítenek Rákóczi túróslepényt hagyományos recept szerint, emellett megválasztják az év desszertborát, amelyből ünnepi kóstolót tartanak.
A tájékoztatás szerint egy "hungarikumesélyes" édességgel, a dombóvári készítésű, Kézműves Remek-díjjal elismert bonboncsaláddal is megismerkedhet a közönség. A gasztronómiai programokat a Helytörténeti Múzeumban különleges tortalapátokat, régi szakácskönyveket bemutató kiállítás, könyvbemutató és a város több helyszínén folklórműsorok kísérik.
Rákóczi János a párizsi tanulóévek után az 1930-as években a Lillafüredi Nagyszálló, a Gellért Szálló, majd az 1950-es években a Duna Szálloda konyhafőnöke volt, eközben több nemzetközi szakácsművészeti elismerésben részesült. Az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar éttermének konyhafőnökeként mutatta be a híressé vált túrós süteményt. Nevét őrzi a konyhaművészetben a borjúhátszínből készülő Rákóczi- vagy magyar rostélyosként ismert sült is.
(Forrás: MTI)
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Sósrudacskák.
Káposztás pogácsa
Burgonyás-sajtos rúd
Meggyes süti..