Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Világszenzáció: ha ebből eszik, többé nem akar mást +
Csodás sütemények várják az ínyenceket
2009. október 22. 21:00
Magyar Nemzet Online
Konopás Noémi
Libamájjal
és sajtkrémmel töltött, apró fürjtojással ékesített falatkák,
szilvakrémes, fahéjas, aszalt szilvás aprósütemények vonzották a
látogatók tekintetét a pestszentlőrinci Zila Kávéházban. Itt mutatták
be a magyar gasztronómia legújabb vívmányát, a szabadalmazott
Zila-tortaformát és a hozzá kapcsolódó különleges technológiát.
„A vendéglátásban fontos a szakmai megújulás, a fejlődés, hogy vendégeink elégedettek legyenek és visszajöjjenek” – ez az elv vezérli Zila László mestercukrászt, aki 1984-ben nyitotta meg cukrászatát Budapesten, a pestszentlőrinci strand területén. A családban mindenki a vendéglátáshoz kötődik: édesapja hentes volt, édesanyja cukrászdában dolgozott, a bátyja pedig szakács. Amikor a pályaválasztásra került sor, a szülei azt javasolták, hogy legyen cukrász. Elfogadta a szülői döntést, sőt később maga is elvárta a gyerekeitől, hogy kitanulják ezt a szakmát is.
„Legfőbb dicsőség a vitézség”
A
Zila Kávéház története összefonódik az otthonául szolgáló épület
történetével. 1903-ban Szemere Miklós gróf építette lövőháznak azért,
hogy a magyar ifjúság megtanulja megvédeni a hazáját. Innen a felirat a
kávéház bejárata fölött: „Caput Gloriae Virtus”, vagyis „Legfőbb
dicsőség a vitézség”. Széchenyiek, Eszterházyak, Festeticsek jártak
ide, később Krúdy Gyula is vendége volt az egyik lövőversenynek. A
40-es évek közepétől a későbbi kávéház a pestszentlőrinci strand
öltözőjeként működött. Az időközben végzetesen leromlott állapotú
épület 1998-ban került a Zila család tulajdonába. A közel 3 évig tartó,
teljes körű rekonstrukció után 2003-ban adták át a kávéházat.
A
kávéház cukrász- és szakácsmesterei számos hazai és nemzetközi
versenyen kitűnő eredményeket értek el. Idén harmadszor is Zila László
cukrászcsapata készíthette el az ország születésnapi tortáját. 2007-ben
a madártejtorta, 2008-ban a szatmári szilvatorta, 2009-ben pedig a
pándi meggytorta volt a győztes.
Hogyan lehet bonbonhoz hasonló süteményt készíteni?
Zila
László a világújdonságnak számító, különleges tortaformát két év
kísérletezés során fejlesztette ki. „Sokat foglalkoztam a gondolattal,
hogyan lehet bonbonhoz hasonló süteményt készíteni” – mondta el a
cukrászmester a speciális formát bemutató sajtótájékoztatón.
Mint
kifejtette, a találmány lényege, hogy a tortaszelet vagy a
desszertkocka folyékony öntetet rejt magában. Az első tortaformák
rozsdamentes acélból készültek, majd ezeket a gumiból készült formák
váltották fel – tette hozzá. A sorozatban történő gyártáshoz szükség
volt szilikonanyag-kutatásra, melyből olyan késztermék készíthető,
amely megfelel az élelmiszer-biztonsági követelményeknek. „A termék
igazi magyar találmány, már kísérletezési szakaszában külföldi
befektetők akarták megvásárolni az ötletet, ám én a nehezebb utat
választottam, hogy a termék igazi magyar gasztronómiai vívmány
maradhasson” – mondta Zila.
A cukrászmester arról is beszámolt,
hogy mióta süteményeik 30 százaléka ezzel az új technikával készül,
azóta 11 százalékos forgalomnövekedést értek el a kávéházban.
Ifj.
Zila László a sajtótájékoztatón elmondta: uniós forrás segítségével
tudták megvalósítani tervüket, ugyanis vissza nem térítendő támogatást
kaptak a formák kifejlesztésére.
Zila László feliratkozott a nagy magyar cukrászok közé
„Látjuk
a gyümölcs érését, szüret előtt vagyunk” – hangsúlyozta Pataki János. A
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke szerint a
gazdasági válságban is ki kell használni a lehetőségeket, éppen ebben a
nehéz időszakban kell hangsúlyt fektetni az új termékek kidolgozására
és a kézművesminőségre.
Benke László szerint igazi
világújdonság született, Zila László feliratkozott a nagy magyar
cukrászok közé – mint ahogyan Dobos József, a dobostorta névadója is.
Az
ékes sütemények különlegessége még, hogy a megszokott anyagok helyett
csökkentett cukor- és energiatartalmú öntetek ízesítik – mondta el az
MNO-nak Antalicz Miklós, az M-Gel Kft. ügyvezetője.
A különleges tortaformák és a technológia kizárólag Zila Lászlótól, a feltalálótól szerezhetők be.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Sósrudacskák.
Káposztás pogácsa
Burgonyás-sajtos rúd
Meggyes süti..