Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sütiimádók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Karamellás puding.
Ennek a klasszikus desszertnek sok országban megvan a maga változata. Ennek a Franciaországban creme caramel, Spanyolországban flan néven ismert pudingnak intenzív karamella íze van és frissen készítve egyszerűen csodálatos. Tejszínhabbal és eperrel tálaljuk.
Hozzávalók hat-nyolc személyre:
250 g kristálycukor,
1 vaníliarúd vagy 2 teáskanál vaníliaaroma,
425 ml habtejszín,
5 nagy tojás, + 2 tojássárgája,
tejszínhab és friss eper a tálaláshoz.
175 g cukrot egy kis vastag aljú edénybe teszünk éppen csak annyi vízzel, hogy megnedvesítse a cukrot. Magas hőfokon forráspontig hevítjük, addig forgatva az edényt, amíg a cukor teljesen el nem olvad. 5 percig keverés nélkül forraljuk, amíg a szirup sötét karamell színű nem lesz. A karamellt gyorsan egy 1 literes felfújtformába öntjük. Közben, edényfogó kesztyűt használva óvatosan megforgatjuk az edényt, hogy a forró karamell bevonja a forma alját és oldalait, majd félretesszük hűlni. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra (gáznál 3-ason). Kis éles késsel hosszában felhasítjuk a vaníliarudat, és a magokat egy edénybe kaparjuk. Hozzáadjuk a tejszínt és mérsékelt hőfokon, többször megkeverve éppen csak forráspontig hevítjük. Levesszük az edényt a tűzhelyről, lefedjük, és 20 percre félretesszük hűlni. Keverőtálban 2-3 percig simára és krémesre verjük a tojásokat és a tojássárgájákat a maradék cukorral. Beleverjük a meleg tejszínt, és a keveréket óvatosan a karamellel bevont tálba csurgatjuk. Szorosan lefedjük alufóliával. A tálat egy tepsibe állítjuk, és pont annyi forrásban lévő vizet töltünk a tepsibe, hogy a tál oldalának feléig érjen. A sütőben 40-50 percig gőzöljük, amíg a puding éppen, hogy megdermed. Erről úgy győződhetünk meg, hogy egy kést beleszúrunk kb. 5 cm-nyire a szélétől: ha tisztán jön ki, a puding kész. A felfújtformát kiemeljük a tepsiből, és legalább 30 percig hagyjuk hűlni, majd a hűtőszekrénybe tesszük, és egy éjszakán keresztül hűtjük. Kiborítása előtt egy éles kést óvatosan körbefuttatunk a forma széle mentén, hogy meglazítsuk a pudingot. A formára borítunk egy tálat, és a kettőt nagyon szorosan összefogva megfordítjuk, engedve, hogy a puding a tálra forduljon ki. Finoman megemeljük a forma egyik szélét, hogy a karamell lecsurogjon az oldalakról a tálra, majd óvatosan leemeljük a formát. Tejszínhabbal és friss eperrel szolgáljuk fel.
(Különleges alkalmakra kis szufléformákban készítsünk egyszemélyes pudingokat. 6-8 formát vonjunk be karamellel, és osszuk közöttük szét a vaníliás krémet. Vízzel megtöltött tepsiben süssük 25-30 percig, amíg a puding megdermed. Szeleteljünk fel epret és mártsuk egy kis cukorba, majd egy likőrbe, pl. Amarettóba vagy desszert, ill. muskotályos borba.)
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!