Sütemény: Karamellás puding / Creme caramel (kép)

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Karamellás puding / Creme caramel

Karamellás puding.

Ennek a klasszikus desszertnek sok országban megvan a maga változata. Ennek a Franciaországban creme caramel, Spanyolországban flan néven ismert pudingnak intenzív karamella íze van és frissen készítve egyszerűen csodálatos. Tejszínhabbal és eperrel tálaljuk.

Hozzávalók hat-nyolc személyre:
250 g kristálycukor,
1 vaníliarúd vagy 2 teáskanál vaníliaaroma,
425 ml habtejszín,
5 nagy tojás, + 2 tojássárgája,
tejszínhab és friss eper a tálaláshoz.

175 g cukrot egy kis vastag aljú edénybe teszünk éppen csak annyi vízzel, hogy megnedvesítse a cukrot. Magas hőfokon forráspontig hevítjük, addig forgatva az edényt, amíg a cukor teljesen el nem olvad. 5 percig keverés nélkül forraljuk, amíg a szirup sötét karamell színű nem lesz. A karamellt gyorsan egy 1 literes felfújtformába öntjük. Közben, edényfogó kesztyűt használva óvatosan megforgatjuk az edényt, hogy a forró karamell bevonja a forma alját és oldalait, majd félretesszük hűlni. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra (gáznál 3-ason). Kis éles késsel hosszában felhasítjuk a vaníliarudat, és a magokat egy edénybe kaparjuk. Hozzáadjuk a tejszínt és mérsékelt hőfokon, többször megkeverve éppen csak forráspontig hevítjük. Levesszük az edényt a tűzhelyről, lefedjük, és 20 percre félretesszük hűlni. Keverőtálban 2-3 percig simára és krémesre verjük a tojásokat és a tojássárgájákat a maradék cukorral. Beleverjük a meleg tejszínt, és a keveréket óvatosan a karamellel bevont tálba csurgatjuk. Szorosan lefedjük alufóliával. A tálat egy tepsibe állítjuk, és pont annyi forrásban lévő vizet töltünk a tepsibe, hogy a tál oldalának feléig érjen. A sütőben 40-50 percig gőzöljük, amíg a puding éppen, hogy megdermed. Erről úgy győződhetünk meg, hogy egy kést beleszúrunk kb. 5 cm-nyire a szélétől: ha tisztán jön ki, a puding kész. A felfújtformát kiemeljük a tepsiből, és legalább 30 percig hagyjuk hűlni, majd a hűtőszekrénybe tesszük, és egy éjszakán keresztül hűtjük. Kiborítása előtt egy éles kést óvatosan körbefuttatunk a forma széle mentén, hogy meglazítsuk a pudingot. A formára borítunk egy tálat, és a kettőt nagyon szorosan összefogva megfordítjuk, engedve, hogy a puding a tálra forduljon ki. Finoman megemeljük a forma egyik szélét, hogy a karamell lecsurogjon az oldalakról a tálra, majd óvatosan leemeljük a formát. Tejszínhabbal és friss eperrel szolgáljuk fel.

(Különleges alkalmakra kis szufléformákban készítsünk egyszemélyes pudingokat. 6-8 formát vonjunk be karamellel, és osszuk közöttük szét a vaníliás krémet. Vízzel megtöltött tepsiben süssük 25-30 percig, amíg a puding megdermed. Szeleteljünk fel epret és mártsuk egy kis cukorba, majd egy likőrbe, pl. Amarettóba vagy desszert, ill. muskotályos borba.)


*

Látta 1957 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu