Sütemény: Jeges legjobb kedvenceink.

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütiimádók klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3725 fő
  • Képek - 1473 db
  • Videók - 84 db
  • Blogbejegyzések - 123 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Sütiimádók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Jeges legjobb kedvenceink.

9 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

 

 

Jeges legjobb kedvenceink

 

Te képes vagy ellenállni a kísértésnek? Vagy néha elcsábulsz a fagyi pultnál? Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha rendszeresen sportolsz, élvezd nyugodtan a hűsítő desszertet. De hogy mit is kell tudni a fagyiról, elolvashatod két gombóc elfogyasztása közben.

 

Egy kis fagylalttörténelem

 

Érdekesség

 

 Bár több száz ízű fagyi létezik, a legtöbbet a vaníliából adnak el a világon, mert az a legkedveltebb íz.

 

Olyan különleges fagyaltokat is árulnak, mint a füstölt lazac ízű, vagy a chilis-paradicsomos ízű.

 

Meg tudod mondani, mi a közös bennük: papír, puskapor, porcelán, na persze a közös kezdőbetűn kívül? A közös eredet.  Ezen nagyszerű találmányok mellett a fagylalt is egy ősi kínai felfedezés. A keleti ember már 5000 évvel ezelőtt ismerte és élvezettel fogyasztotta a fagyi ősváltozatát, mely hó, tej, gyümölcslé és fűszerek keveréke volt. Innen indult szinte regénybe illő útjára a jeges finomság. Hazájából a nagy utazók, az arabok és a perzsák vitték magukkal a Földközi-tenger partjaira. Hatalmas uralkodók, mint például Nagy Sándor vagy Néró császár hódoltak be sorban előtte. Főúri csemegeként, élénkítő szerként szolgált a hegyek jegéből, méz, gyümölcsök, fahéj, rózsavíz és ibolya hozzáadásával készült hűsítő. Hippokratész gyógyszerként alkalmazta betegeinél. Korok és uralkodók jöttek, majd mentek, de a fagylalt maradt, sőt fejlődött.

 

Az első nyilvános fagylaltozót Párizsban, 1672-ben alapította Procope, ennek érdekessége volt, hogy csak nyáron üzemelt és csak citrom fagylaltot árult. Rendszeres látogatói közé tartozott például Voltaire, Rousseau, Diderot és Napóleon. Nem sokkal később, az 1700-as évek végére már több mint 80-féle fagylalt volt kapható.

Nemcsak a fagyi ízesítése, hanem előállítási technológiája is gyökeres változáson esett át az évek folyamán. Jelentős előrelépést jelentet (ez körülbelül Marco Polo korára tehető), amikor rájöttek, hogy ízletesebb fagyi kapható, ha a jég belekeverése helyett inkább az edényt hűtik le kívülről. Ekkor készítették az első "hűtőket", melyek szalmával és jéggel bélelt vermek voltak (Magyarországon ehhez a befagyott folyók és a Balaton jegét használták).

Hamar megépültek az első fagylaltgépek, melyek kezdetben kézi hajtásúak voltak. A fagylalt mai formáját 1904 júliusában nyerte el, amikor is Charles E. Minches St. Louis-i feltaláló ötleteként a fagyi gombócokat ostyatölcsérbe töltötték. A nagy újítást 1905-ben a St. Louis-i világkiállításon is bemutatták. Hazánkban a fagylaltozás a reformkortól indult virágzásnak, már Sissi is hódolt ennek az élvezetnek, kedvence az ibolya fagylalt volt.

 

A fagylalt elnevezés mára már egy rendkívül színes élelmiszercsoportot lefedő fogalom. Békésen megfér benne egymás mellett a tej, gyümölcs vagy éppen tejszín alapú készítmények hosszú sora. A hagyományos jégkrém és fagylalt mellett a tejszín bázisú, tartalmas és gazdag parfé ugyanúgy, mint a könnyed, jégkristályos szörbet.

A klasszikus receptben szereplő alapanyagok (tej, tojás, cukor) ízlés szerint cserélhetők vagy gazdagíthatók. Így valóban ezer ízről és színről van szó. Sovány tej, esetleg tejpor vagy joghurt, gyümölcsök felhasználásával, zsír és energiaszegény változat nyerhető a fogyókúrázók, tudatosan táplálkozók nagy örömére (ennek rengeteg válfaja kapható ma már).

 

Az összehasonlítás kedvéért néhány számadat: 2 gombóc vizes gyümölcsfagylalt energiatartalma kb. 130 kcal, ugyanekkora adag tejes változaté kb. 180 kcal, tejszínes kivitelben kb. 240 kcal. A cukor részben vagy egészben édesítőszerrel történő helyettesítésével, diabetikus fagylalt állítható elő (optimális esetben a zsírszegénység alapelvei itt is érvényesülnek). Léteznek ma már az otthoni előállításhoz alkalmas, vízzel vagy tejjel hígítható fagylaltporok is. A zsírszegény (light) gyümölcsjoghurtok lefagyasztásával is egyszerűen juthatunk könnyű nyári finomsághoz. Az ínyencek kedvéért a piacon fellelhetők igazi különlegességek, kandírozott magvakkal (pl. mandulával), gyümölcsdarabokkal, alkoholos öntettel, különleges krémes és fűszeres szószokkal megbolondítva. Igazodva a speciális igényekhez, ma már készül vitaminokkal kiegészített fagylaltféleség is. A fagylalt, mint kedvelt édesség számos desszert alkotóelemeinek sorában helyet kapott, gondoljunk, pl. a jegeskávéra, csokira vagy a turmixok végtelen sorára. Sőt, az exkluzív éttermek kínálatában ízletes bundába csomagolva és lángokba borítottan tálalva is felbukkan. Mit is szoktunk mondani? Egy termékcsoport népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint a gazdag receptura. A továbbiakban következő pillanatok alatt elkészíthető hűsítő finomsággal szeretném az Önök receptgyűjteményét gazdagítani és egyben kellemes pihenést, jó nyarat kívánni.

 

Piros gyümölcsfagylalt

 

Hozzávalók (10 adaghoz):

·           20 dkg eper,

·           20 dkg málna,

·           10 dkg ribizli,

·           6 evőkanál édesítőszer,

·           4 pohár natúr joghurt,

·           1 késhegynyi őrölt fahéj

 

A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk és a joghurthoz keverjük, az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A masszát műanyag tálkába töltjük, és lefagyasztjuk.

1 adag kb. 140 kcal-t tartalmaz.

 

Néhány recept kedvcsinálóul:

 

Tripla csokoládé

 

Hozzávalók:

·           8 db egész tojás,

·           25 dkg cukor,

·           23 dkg liszt,

·           2 dkg kakaópor,

·           3 dkg margarin,

·           5 dkg dió,

·           3 dl tejszín,

·           10 db lapzselatin (vagy 1 csomag zselatinpor),

·           40 dkg étcsokoládé,

·           1,2 liter csokoládé jégrém

 

A csokoládés sütemény alaptésztáját készítjük el először. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, és a diót. Margarinnal kiken, liszttel hintett tepsiben (vagy sütőpapíron) 160 fokon sütjük. Kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd hidegen kiemeljük a formából.

 

A mázhoz megmelegítjük a tejszínt, majd beleolvasztjuk a csokoládé felét. Az előre beáztatott zselatint is felolvasztjuk benne. Hagyjuk langyosra hűlni. Befedjük vele a süteménylapot. Ha a krém túl folyékony, a tésztát tegyük magas falú tepsibe.

A maradék csokoládét vízgőzön megolvasztjuk és hozzáadjuk a tejet. Ez lesz a csokoládéöntet.

A süteményt 2 óráig hidegre tesszük. Szeletelés után hozzáadjuk a jégkrémet, majd leöntjük a csokoládéöntettel. Ízlés szerint díszítjük.

 

Ananász carpaccio joghurtos erdei gyümölcsös jégrémmel

 

Hozzávalók:

·           1,5 kg friss ananász,

·           1 liter joghurtos erdei gyümölcsös jégrém

 

A hámozott ananászt vékony szeletekre vágjuk, és tányérra helyezzük. Rátesszük a jégkrém gombócot. Ízlés szerint díszítjük (pl. citromfű levéllel).

 

Mandulás-ropogós friss málnával és eper jégkrémmel

 

Hozzávalók:

·           25 dkg porcukor,

·           7 dkg liszt,

·           12 dkg durvára őrölt mandula,

·           10 dkg puha margarin,

·           1 dl friss narancslé,

·           10 dkg málna,

·           1 liter eper jégkrém

 

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és hidegen pihentetjük 30 percig. Egy fakanál segítségével tiszta vászonra terítjük/simítjuk, majd olajos pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) korongokat szaggatunk belőle. Ezeket 160 fokos sütőben addig sütjük, amíg aranybarnára nem pirultak.

Lassan hagyjuk kihűlni.

A lapok közé málnát teszünk, a tetejére jégkrém gombócot, majd ízlés szerint díszítjük.

 

Caipirinha citromsorbet jégkrémmel

 

Hozzávalók 1 adaghoz:

·           1 db zöldcitrom,

·           3 db kockacukor,

·           2 cl Pitu (cukornádpárlat),

·           10 dkg tört jég,

·           1 dl citromsorbet jégkrém

 

A zöldcitrom héján a cukrot elmorzsoljuk, Hozzáadjuk a Pitut és a tört jeget. Jól összekeverjük. Pohárba öntjük, majd jégrém gombócot teszünk rá. Zöldcitrom cikkel díszítjük.

 

Irish Cream palacsinta

 

Hozzávalók:

·           25 dkg liszt,

·           3 dkg margarin,

·           3 dl tej,

·           1 csipet só,

·           kevés olaj,

·           3 tojás,

·           6 dl csokoládé jégkrém,

·           5 cl Irish Cream likőr

 

A hozzávalókból palacsintát sütünk. Tányérra tesszük a palacsintát, megpúpozzuk jégrém gombóccal, és meglocsoljuk egy kevés ír krémlikőrrel.

 

Szűcs Zsuzsanna dietetikus

 

 

Címkék: desszert fagylalt jeges recept sütemény édesség

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Bihari Katalin üzente 14 éve

Messze van meg a nyar de nagyon szeppen koszonjuk a reszletes tajekoztatast a fagyirol.Nem is gondoltam hogy ennyi minden van amit meg nem hallottam a fagyirol.Szerintem ettol mindenki elcsabul es biztosan sokan kifogjak probalni en biztosan.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu